Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Okružni privredni sud u
Istočnom Sarajevu

Svečano otvorenje prostorija Okružnog privrednog suda

01.11.2016.

Uvodnim svečanim govorom, ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović otvorio je danas, u zgradi Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu, nove prostorije Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo.

Ministar Kasipović je istakao da svaku instituciju, prvo čine ljudi - njihove kompetencije, znanje i posvećenost poslu, ali je bitno i pod kakvim krovom se radi.

  "Ugled ove časne i čestite profesije, između ostalog, potvrđuje i to koliko se društvo i zajednica ukupno brinu da stvore uslove u kojima se dobro i kvalitetno radi", rekao je ministar Kasipović.

  On je podsjetio da je smještaj Okružnog privrednog suda riješen u okviru izgradnje zgrade Vlade Republike Srpske, na način što je na prijedlog Ministarstva pravde dodijeljen dio prostora sa namještajem.  

U daljem govoru ministar je istakao da su izvršena minimalna ulaganja u opremu i preseljenje, što su vrlo racionalno napravili predsjednica suda Aida Šain i njeni saradnici, na način da su za ove potrebe investirana sredstva namjenjena za plaćanje zakupnine.

  Predsjednica Okružnog privredenog suda u Istočnom Sarajevu Aida Šain podsjetila je da je ovaj sud počeo sa radom u aprilu 2010. godine i da je do sada radio u iznajmljenom prostoru i plaćao znatnu zakupninu.

  "Bila je šest godina borba da sud dobije svoje prostorije,  a zahvaljujući Vladi Republike Srpske, naročito ministru pravde i zamjeniku ministra danas je to i ostvareno, tako da sud sad ima 480 metara kvadratnih korisnog prostora", navela je predsjednica Šain.

  Ona smatra da su privredni sudovi opravdali odluku Vlade Republike Srpske da budu formirani, te da su dali doprinos u rješavanju privrednih sporova što je veoma bitno u ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji.  

„Mi smo jedan od sudova koji je uspio riješiti stare i zaostale predmete, tako da nemamo obavezu plana rješavanja starih i zaostalih predmeta, što je u suštini zadatak svih sudova.“, istakla je predsjednica Šain, navodeći da sud danas posluje na dnevnoj ažurnosti.  

Predsjednica Aida Šain je izjavila da je ono što može reći, a što je vezano za projekat „Jednošalterske registracije privrednih subjekata“ koji je pokrenula i provodi Vlada Republike Srpske, to da registracija privrednih subjekata u Okružnom privrednom sudu Istočno Sarajevo traje ukupno 1,2 dana.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh

Prateće fotografije

Ministar-1.png

Aida-1.png

Sudnica.png

Ostale fotografije